Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Adıyaman Gölbaşı’nda depremin ilk gününden itibaren yaşananlar ve yapılan çalışmalar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Depremin üzerinden geçen 12 günde depremin en çok etkilediği yerleşim yerlerinden biri olan Adıyaman Gölbaşı’nda yapılan çalışmalar ile ilgili katıldığı canlı yayında açıklamalarda bulunan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu “ Biz Adıyaman Gölbaşı’ndayız. Burası toplam 50 bin nüfusa sahip olan bir ilçe. Merkezinde ise depremden önce 34 bin civarında insanımız yaşıyordu. Tokat Valimiz Numan Hatipoğlu burada koordinasyonun baş yetkilisi olarak görev yapıyor. Bizler de hem belediyemiz hem de kurumlarımız olarak buradayız” dedi.

Gölbaşı’nda arama kurtarma çalışmalarında üç yüzün üzerinde insanımız kurtarıldı

İlçede yapılan çalışmaların ilk aşamasının arama kurtarma çalışmaları olduğunu dile getiren Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu “ Arama kurtarma ekiplerimizin çalışması ile üç yüzün üzerinde insanımız kurtarıldı. Burada depremde şu ana kadar 409 insanımızı kaybettiğimizi üzülerek belirtmek istiyorum. Gölbaşı’nda köyleri dâhil beş yüze yakın bina yıkıldı. İki gün önce arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Son birkaç gündür Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan mühendislerimiz binalarda hasar tespit çalışmaları yapıyorlar. Hasarsız, az hasarlı ve ağır hasarlı binaların tespitleri yapılıyor. Bu tespit çalışmalarının da üç ya da dört gün içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.

Gölbaşı şehrin birkaç kilometre uzağına taşınacak

Hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından hasarlı binaların yıkımına başlanacağını ifade eden Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu “Kendi öngörüm olarak Gölbaşı’ndaki bina sayısının üçte iki oranındaki kısmının yıkılacağını söyleyebilirim. Üçte ikilik kısmın yani yaklaşık yüzde yetmişlik kısmının yeniden inşa edileceğini düşünüyorum. Geçtiğimiz buraya Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum geldi. Onların da değerlendirmesi burada başka bir alanda yeni bir şehir kurulacak. Yıkılan binaların bulunduğu zeminlerdeki deprem sebebiyle oluşmuş bozulmalardan, güvenli olmadığından dolayı burada bina yapılmayacak. Zemini daha iyi olan şu anki yerleşim yerinin birkaç kilometre uzağında yeni bir şehir kurulacak. İlk tespitlere göre öyle öngörüyoruz ki yeni yerleşim yerinde 5 bin civarında yeni konut yapılacak. Bu çalışmalarda inşallah çok kısa süre içerisinde başlamış olacak” dedi.

Öncelikli ihtiyaçlar gıda, un, çocuk bezi, temizlik ürünleri ve çamaşır

İlk günden itibaren gıda, giyecek, battaniye, ısıtıcı ve yakacak odun bakımından çok ciddi oranda yardımlar geldiğine değinen Başkan Eroğlu “Gelen gıda yardımlarının tükenmek üzere olduğunu görüyoruz. Bunlara yeniden ihtiyacımız olacak. Çeşitli kuru gıdalara, ayçiçeği yağına ihtiyaç olacak. Un ihtiyacı da olacak. Burada ekmek fabrikaları bulunuyor. Onlardan bir tanesini faaliyete geçireceğiz. Özellikle belirtmek istiyorum. Şu anda ısıtıcı, yakacak odun ve kömür ihtiyacımız yok. Temizlik maddeleri, iç çamaşır gibi ihtiyaçlar var. Çocuk bezine ihtiyaç var. Hemşerilerimiz yardımlar konusunda belirttiğimiz ihtiyaçlara öncelik vermeleri daha iyi olacaktır” dedi.

İlçenin su ihtiyacı şimdilik tankerler ile sağlanıyor

İlçede su şebekesinin tamamen çökmüş olduğunu ifade eden Başkan Eroğlu “Altyapı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bir taraftan bu sorunu gidermeye çalışırken diğer taraftan depremzedelerin su ihtiyacını karşılamak için farklı noktalara su tankerleri koyduk. Su ihtiyacı bu şekilde karşılanıyor. 20 farklı noktaya seyyar tuvaletler koyduk. Bu bağlamdaki ihtiyaçlar karşılanıyor. Yıkanma ihtiyacının karşılanması için 70 banyo geldi. Onları konumlandırıyoruz. Sıcak su ihtiyacının giderilmesi için de çalışma yapıyoruz. Şofbenlerin montajıyla da bu ihtiyacın giderilmesini sağlayacağız” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir